A weboldal sütiket (cookie-kat) használ, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsa.

Babáknak

A legkisebbeknek szóló előadásainkban sok az ismert mondóka, dalocska, darabjaink jellemzően asztali bábjátékok, így a kicsik is látják a mozgatót és mi is látjuk őket. Darabjainkat az évszakokra, ünnep- és nevesnapokra fűzzük fel.

Szeretnénk segíteni eligazodni darabjaink között, így létre hoztunk egy őszi, téli, tavaszi, nyári ajánlót.

Darabjaink

Ősz

Népmese napjára ajánljuk népmeséinket és élő szavas népmesemondásunkat, Márton napra libás mesénket, interaktív darabjainkat évkezdéshez ajánljuk.

Egér, egér ki a házból…

Két kisegér a hideg elől szeretne beköltözni a közeli házba. Persze ott nem csak a teli konyha várja őket, hanem egy macska is, aki mindent megtesz, hogy elkergesse a kis egereket, akik cselhez folyamodnak, és a házőrző kutyát a macskára haragítják. De a mese vége mégis jó, mert végül mégis barátságot kötnek mindannyian.

A három kismalac

2-7 éves korosztálynak, interaktív bábjáték, óriási párnabábokkal. A három kismalac a gyerekek segítségével építi fel a házát. Vajon a farkas így is rájuk talál?

Labdalma

Ezt a mesék "báb-kóstolgatóként" szoktam emlegetni, leginkább ott ajánlom első alkalommal, ahol a bábozás, bábjáték varázsával még nem találkoztak a gyerekek. Ez a mese megtalálható az Otthonos bábok - Bábos otthonok című könyvemben is. Van egy fa Meseországban, almák vannak rajta. Nem is almák. Talán labdák? Vagy esetleg labda - almák? Kislabdában valami, vajon mi fog kibújni? Minden "kislabda" átalakul valamivé. Így elevenedik meg a lepke, katica, csiga, süni... és még sorolhatnánk... Sok dallal, mondókával hívjuk játékba a legkisebbeket.

Az alma

A klasszikus Szutyejev mese babás - bábos feldolgozása. Ki ne emlékezne a kis nyúlra, aki meglátott egy szép almát, a varjúra, aki leszedte, a sünre, aki elkapta és Mackó Miska bácsira, aki segített kibékíteni az almán veszekedőket és elosztotta igazságosan a gyümölcsöt. A bábos mese után egy kis közös játékkal várjuk a gyerekeket.

Gá, gá, gá, menjünk világgá

Két galiba meghallotta, hogy a házban tollfosztásra készülnek. Nem tudják, mi az, de jobbnak látják, ha világgá mennek. Bodri kutya elkíséri őket, nehogy a róka lakjon jól velük. Megkéri a libákat, gágogjanak hangosan, ha veszély leselkedik rájuk. Persze a libák nem valami okosak, egyfolytában gágognak. Vajon tényleg kell félniük? A sün veszélyesebb vagy a róka? S végül hazamennek e a libák? Kiderül, ha megnézitek a bábelőadást!

Zápor, eső, bogarak

Mi történik, ha nyár után őszre fordul az idő? Hol találnak vajon menedékre a kis bogarak? És mi lesz velük tavaszig? Kukucsjátékkal puha, meggyúrható bábok kerülnek kézközelbe. Ismerős dallamokkal, mondókákkal körítve a gy erekek közelebb kerülnek a bábelőadás élményéhez, rá tudnak csodálkozni, milyenek is a bábok és hogyan tudnak azok mesélni.

Tavasz
Öreg gőzös ébredése

Interaktív báb és élőjáték sok ismert gyermekmondókával és dallal. A gyerekekkel együtt felébresztjük a lusta öreg gőzöst, begyújtjuk, és ha figyelmesen nézzük, még a füstjét is megláthatjuk….lassan az utasok is felszállnak, és együtt izgulhatunk Nyusziért, aki menekül… majd bevásárolunk Meseország piacán. Kifejezetten a mini és kiscsoportos korosztálynak ajánljuk, hogy ez a kedves darab vezesse be őket a bábok világába.

A húsvéti nyúl és a róka

Ravaszdi Róka elviszi a Húsvéti Nyúl szépen megfestett tojásait. Hogy miért? Barna Macival az oldalán utánajár a Nyúl. Róka koma elmeséli, egyszer sem kapott még húsvéti tojást a nyúltól. Bizony, ez így igaz, ugyanis a nyúl fél a rókától. Idén viszont megígéri, hogy neki is visz meglepetést. A baj csak az, hogy nem bízik a rókában, és nem meri elvinni a róka odújához a hímes tojást. De Medve komának és Varjú bácsinak erre is van megoldása.

Három kíváncsi kiscica

Szutyejev A három kiscica című meséjének bábos feldolgozása. A három kíváncsi kiscica az egér után szalad, és beugranak a liszteszsákban. Fehéren bújnak elő. De hogy lesznek aztán feketék? És mitől kapják vissza eredeti színüket. Kiderül a meséből.

Kispipi és kisréce

Szutyejev azonos című meséjének feldolgozása. A tóparton van két tojás, szinte teljesen egyformák. Recsegnek és ropognak, hamarosan kinyílnak. Mit rejhet a tojáshéj? Ki lakhat hát benne? Csiga, süni? Kisegér? Ugyan, dehogy. Nem, nem. Kispipi és kisréce. Sétálni indulnak. Tudhat úszni mind a kettő? Derítsük ki gyorsan.

Hápi és Sápi úszni tanul

Hápi és Sápi egyszerre születtek, szinte teljesen egyformák, egy dologban azonban nagyon is különböznek. Hápi szeret úszni, Sápi viszont ki nem állhatja a vizet. Kacsa mama hiába hívja vízbe, Breki hiába nógatja és tanítgatja, ő inkább világgá megy, sem mint úsznia kelljen. Hogy aztán mégis mi veszi rá arra, hogy hirtelenjében a vízbe ugorjon? Gyertek el, és megtudhatjátok, mi lett Sápira ekkora hatással. A bábos mese után egy kis közös játékkal várjuk a gyerekeket.

Tél

Mikulásra időben foglalják le időpontjukat.

Mit rejt a Mikulás zsákja?

Két kis krampusz játszik a hóban. Szánkóznak, hóembert építenek. Egyszer csak meglátják, hogy Mikulás készül a hosszú útra, zsákját ajándékokkal tölti meg. Vajon mit rejt a Mikulás zsákja? S ők vajon mit kapnak? Kideríti nyomban a két szeleburdi krampuszka.

Segítsünk a Mikulásnak

Meseországban végre leesett a hó. Ennek örömére nagy játékba kezd Nyuszika és Mókuska. De a szánkón összevesznek. Medve Pál rak köztük rendet. Elkészül a hóember is. S nicsek, mit rejt a hókupac. Egy csillogó, piros kesztyűt. Ez bizony a Mikulásé. Segítenek hát neki, a kesztyűt visszajuttatni. Elindulnak a hidegben, fázik kezük, lábuk, fülük. Farkas barkas is arra jár, segítségül ő szolgál.

Sünike sapkája

Egy fa tetején a varj talál egy sapkát, felveszi, de túl nagy rá, többször nekimegy a fának, így ledobja a sapkát. Az ráesik a kis sünre, aki szintén nem lát benne, siránkozik, hogy így nem tudja betakargatni magát falevelekkel. Arra megy a kis nyúl, aki csodálkozik, hogy mi az a sétáló sapka az erdőben, aztán felemeli, és látja hogy a sün van alatta. A sapkát felveszi, pont jó rá, de nem hall benne semmit. Úgy dönt, a rókának adja, aki cserébe nem vadászik rá. Viszont a sapka fennakad a bokron, így akadályozza a téli vadászatban, és úgy dönt a medvének adja. A sapka pont jó rá, de ha már felébresztették, körbe jár az erdőben, minden rendben van e. Hirtelen megakad a szeme a mozdulatlan, átfagyott kis sünön, és úgy dönt, ráteszi a sapkát, és hazaviszi barlangjába, hogy átmelegítse. Így a sapka visszakerül újra a kis sünhöz.

Mókus Berci havas kalandja

Meseországban óriási havazás volt, így Mókus Bercit barátai hógolyózni hívták. A hócsatát hamarosan hóemberépítés követte, majd a szánkódombon kötöttek ki. Gyorsan csúsztak lefelé, mikor egy bátor barátjuk rávette őket, hogy egy óriási kidőlt farönkön csússzanak inkább le. Jó mókának ígérkezett, de Mókus Berci mégis pórul járt. Elesett, és úgy beütette a kezét, hogy nem még a lábát sem tudta mozdítani. Szerencsére egy gyors hójáró répamobil elrepítette Bagoly Doktorhoz, aki bekötözte a kezét, így minden jóra fordult a nap végén.

Karácsonyi mézes mázos mese

Egy kedves karácsonyváró mese. Az erdő lakói már javában készülődnek az ünnepekre. Mézeskalácsot sütnek, díszítenek, majd kiteszik hülni a ház előtti szánkóra. De jaj! A mézesek eltűnnek! Vajon kit csalogatott elő a méz illata? S visszakerülnek a mézeskalácsok a készülődéshez? Kiderül a meséből.

Farsangi mulatság

Farsangra készülődnek az erdő állatai. Vajon ki minek fog beöltözni? Sikerül mindenkinek jó jelmezt találnia? Kiderül az előadásból egy kis mulatság keretében.

Nyár

Legyen ez az időszak az interaktív darabjainké.
Asztali bábjátékhoz kérje egyéni ajánlatunkat, vagy válasszon a fent felsoroltak közül.

A három kismalac

2-7 éves korosztálynak, interaktív bábjáték, óriási párnabábokkal. A három kismalac a gyerekek segítségével építi fel a házát. Vajon a farkas így is rájuk talál?

mesekuckó Babos mesekuckó